Ce alimente trebuie evitate in timpul sarcinii

aprilie 10, 2014 10:13 am Publicat de Lasă un comentariu

 

polnocennij_racion_pri_beremennosti3

Perioada sarcinii este una dintre cele mai fericite si mai interesante perioade din viata unei femei. In acest moment femeia devine responsabila nu numai pentru ea si sanatatea ei, ci si de a copilului nenascut. Un regim alimentar bine echilibrat este foarte important pentru oricine, dar mai ales pentru femeile insarcinate. Pentru a se dezvolta, fatul are nevoie de substante nutritive de baza, vitamine si minerale. Desi, cele mai multe dintre alimente sunt destul de sigure, exista totusi unele care trebuie evitate in timpul sarcinii.

Carne si peste Neprozharennoe

Pentru a reduce riscul de bacterii coliforme, toxoplasma si salmonella evitati consumul carnii care nu este bine preparata, a pestelui crud, sushi-ului, fructelor de mare, in special a alimentelor in sange.

Ficat

Ficatul si produsele derivate din acesta contin cantitati mari de vitamina A, care poate provoca defecte in dezvoltarea fatului. In mod similar, in timpul sarcinii nu se recomanda sa consumati suplimente bogate in vitamina A.

Peste

Consumul de peste ar trebui sa fie limitat la 400g pe saptamana, din cauza continutului semnificativ de mercur care se poate regasi in acesta. Consumul de alimente bogate in mercur duce la intarzieri si leziuni ale dezvoltarii creierului. Un risc crescut il au pestii de prada: macrou, rechin, pestele-spada. In schimb, crevetii, somonul, codul negru, somnul sau tonul la conserva sunt cunoscuti ca avand un risc scazut.

De asemenea, nu se poate manca peste, a caror origine este incerta, care ar putea innota in ape cu un continut ridicat de bifenili policlorurati.

Crustacee crude

Cele mai multe boli, provocate de fructe de mare sunt cauzate de timpul insuficient acordat pregatirii acestora (stridii, midii, scoici). In timpul pregatirii, multi patogeni sunt ucisi, dar acest lucru nu este valabil si pentru microorganisme prezente in alge. Crustaceele crude reprezinta un pericol pentru orice persoana, cu atat mai mult pentru gravide.

Oua crude

Din cauza posibilitatii infectiei cu salmonella femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de oua crude si orice alimente care contin oua crude.

Branzeturi moi

Branzeturile moi pot contine un tip special de bacterii – Listeria care pot provoca avortul spontan. Evitati branzeturile cum ar fi: Brie, Camembert, Roquefort, feta si gorgonzola. Cu toate acestea, toate tipurile de branza moale din lapte pasteurizat sunt sigure pentru consumul uman.

polnocennij_racion_pri_beremennosti

Lapte nepasteurizat

Laptele nepasteurziat poate contine listeria. Prin urmare, trebuie sa consumati numai lapte pasteurizat.

Cafeina

Cafeina este un diuretic, lucru care poate duce la o perturbare a echilibrului apei si calciului in organism. Prin urmare, ar trebui sa beti multa apa, suc si lapte in loc de bauturi care contin cafeina. Unele studii arata ca un consum de cafeina in timpul sarcinii poate induce pierderi de sarcina, nastere prematura, greutate mica la nastere a copilului si chiar simptome de sevraj. Cea mai sigura cale de a evita acest lucru este renuntarea la cofeina in timpul sarcinii.

Alcoolul

Efectele alcoolului asupra copilului poate provoca daune. In functie de cantitatea, durata si frecventa consumului de alcool in timpul sarcinii se poate dezvolta sindromul alcoolismului fetal sau alte tulburari de dezvoltare. Daca ati consumat alcool inainte de a afla ca sunteti insarcinata, opriti-va imediat. De asemenea, este interzis consumul de alcool in timpul alaptarii. Efectele alcoolului asupra fatului implica un numar mare de riscuri, atat in timpul sarcinii cat si in timpul alaptarii.

Aspartamul

Aspartamul este un indulcitor care nu contine calorii, folosit in cele mai multe bauturi racoritoare, dulciuri si alte produse. Unele studii arata ca utilizarea pe termen lung a aspartamului poate cauza cancer si imunotoxicitate, astfel incat consumul acestuia in timpul sarcinii este descurajat.

Alimente afumate si preparate

Acestea pot contine aceeasi listeria care poate traversa placenta, infectand astfel fatul, cu riscul de a infecta si intoxica sangele mamei.

Alimente ambalate

Nu cumparati alimente conservate si ambalate. Acestea pot contine salmonella si alte bacterii. Un risc crescut il au si produsele fast-food, care pot provoca diferite boli.

Legumele nesplate

Legumele nu sunt periculoase, ele fiind chiar recomandate sa fie consumate in timpul sarcinii. Dar lucrul cel mai important, asigurati-va ca sunt bine spalate. Legumele nespalate pot provoca toxoplasmoza, de la solul in care cresc aceste legume.

Glucidele rafinate

In timpul sarcinii ar trebui evitate zaharul, faina alba, produsele de patiserie in special, ciocolata si prajiturile deoarece acestea pot declansa reactii alergice si pot duce la o crestere in greutate excesiva atat pentru mama, cat si pentru nou nascut.

 

Aveti grija de alimentatia dumneavoastra! Acum sunteti responsabila de viata a doua persoane!

Categorisit în: Sarcina

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>