Endometrioza si fertilitatea

mai 8, 2014 12:44 pm Publicat de Lasă un comentariu

endometriosis

Endometrioza este o boala care afecteaza aproximativ 10% din femei. Va confruntati cu dureri grave in timpul menstruatiei? Uneori, aceste dureri inseamna mai mult decat un caz grav de crampe menstruale. Pentru aproximativ 176 de milioane de femei din intreaga lume, aceste crampe sunt cauzate de endometrioza, o boala care presupune ca tesutul mucoasei uterine sa creasca in alta parte a uterului: pe ovare, trompe, uter, peretii pelvisului, pe septul recto-vaginal si ligament uterosacrate etc.

endometrioza

Din pacate, endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilitatii la femei si una dintre cele mai dificile boli de tratat.

Ce este endometrioza?

In timpul unui ciclu menstrual normal, mucoasa uterului se ingroasa si este eliminata odata cu ovulul, in timpul menstruatiei. In cazul in care aceasta mucoasa incepe sa creasca in afara uterului, aceasta nu mai poat fi eliminata, crescand si inflamandu-se. Rezultatul este o durere pelvina severa, insotita de cicatrici semnificative la tesutul din jur. Aceasta poate duce, de asemenea, la formarea de chisturi pe ovare numite chisturi endometriale.

endometriozawm334

Identificarea si tratarea simptomelor

Simptomele pe care le prezinta femeile care sunt diagnosticate cu aceasta boala sunt: dureri pelvine cronice, crampe menstruale severe, dureri pelvine in afara perioadei menstruale, la urinare sau in timpul actului sexual. De asemenea, printre simptome se pot regasi: diaree, constipatie, balonare, menstruatii abundente.

Diagnosticul de endometrioza este foarte greu de stabilit, neexistand teste specifice pentru diagnosticarea acestuia. Singura modalitate prin care poate fi pus un diagnostic concret este efectuarea unei laparoscopii diagnostice cu biopsie tubulara, o procedura invaziva care trebuie realizata de catre un chirurg experimentat.

Inca nu s-au gasit cauzele exacte care provoaca aceasta boala, dar cei mai multi dintre doctori sustin ca aceasta are legatura cu nivelul de hormoni feminini din organism si anumule estrogenul. De aceea, primul tratament recomandat de catre medici este administrarea de hormoni (anticonceptionale) in vederea reducerii estrogenului din organism. In cazul in care acest tratament nu da rezultate, se recurge la interventie chirurgicala pentru a elimina unele dintre leziuni si tesutul cicatrizat. La interventie chirugicala se apeleaza in cazurile in care boala este foarte extinsa, astfel incat organele interne abdominate au ajuns sa fie prinse unele de altele, ajungandu-se la ceea ce se numeste “pelvis inghetat”.

Una dintre cele mai importante complicatii cauzate de aceasta boala este sterilitatea sau infertilitatea, prezenta la aproximativ 35% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune. In timp ce medicamentele si chirurgia pot atenua simptomele, singura metoda de a va pastra fertilitatea este congelarea ovulelor pentru a fi utilizate in viitor. Daca suferiti de endometrioza si planificati sa concepeti un copil in viitor, nu amanati momentul pentru a merge la un specialist in endocrinologia reproducerii .

Categorisit în: Fertilitate

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>