Simptomele primului trimestru de sarcina

iulie 31, 2014 4:18 pm Publicat de Lasă un comentariu

Pofte de muraturi si inghetata. Greturi. Am auzit cu totii despre variatele pofte si simptome pe care le au femeile insarcinate. Dar fiecare femeie raspunde diferit la schimbarile hormonale din timpul sarcinii. Iata care sunt cele mai comune simptome cu care se confrunta femeile in timpul primului trimestru de sarcina.

 Raul de dimineata

ss1_first_trimester_symptoms_0

Aproximativ 85% dintre femeile insarcinate se confrunta cu stari de greata si vomitat, si nu doar dimineata. Nu se stie exact ce cauzeaza aceste schimbari in organism, dar se crede ca de vina este hormonul de sarcina, chorionic gonadotropin. Cu cat cantitatea din acest hormone este mai mare in organism, cu atat mai multe greturi veti avea. Si acesta nu este un lucru neaparat rau, unii experti considera “cu cat starile de greata vor fi mai mari, cu atat scade riscul unei nasteri premature”. Cateva modalitati de a diminua aceste simtome de rau de dimineata, pana cand acestea vor disparea in trimestrul doi de sarcina sunt:

-       Mancati putin si des, pentru a usura digestia si a tine stomacul plin incontinuu (greturile se agraveaza pe un stomac gol). In timp ce tu ai vrea sa optezi pentru mancaruri dulci, expertii recomanda sa mananci orice ai pofta, atat timp cat este sanatos.

-       Consumati ghimbir. Este dovedit faptul ca ghimbirul calmeaza stomacul, asa ca incercati sa beti un ceai sau un suc proaspat cu ghimbir.

-       Administrati un supliment de vitamine B6, care va poate ajuta stomacul sa lucreze mai repede.

 Poftele si neplacerile fata de anumite alimente

ss2_first_trimester_symptoms

Pofta de un anumit fel de mancare sau greata creata de altele se intampla cel mai adesea dimineata. Aceste pofte sau neplaceri pot fi imprevizibile, aproximativ 80% dintre femei semnaland pofte, iar 85% spunand ca au o repulsie fata de anumite alimente sau feluri de mancare. Sa va faceti poftele si sa va feriti de mancarurile pe care le detestati? Depinde. Daca alimentul de care va este pofta este sanatos, atunci va puteti rasfata, in caz contrar incercati doar sa gustati putin din el. Alimentele pe care nu le suportati si care sunt importante pentru sanatatea si dezvoltarea copilului incercati sa le inlocuiti cu unele pe care stomacul le tolereaza.

 Un simt ascutit al mirosului

ss3_first_trimester_symptoms

Multe femei spun ca au un simt al mirosului mai ascutit in timpul sarcinii. Acest lucru le ajuta sa stea departe de alimentele care au un continut crescut de bacterii sau toxine naturale,  care ar putea face rau fatului in aceasta perioada de dezvoltare foarte importanta. Acest simt dispare odata cu inaintarea in sarcina.

 Oboseala

ss4_first_trimester_symptoms

Sa te simti obosita 24 de ore pe zi este unul dintre cele mai comune efecte secundare in sarcina. Corpul tau este suprasolicitat sa sustina cresterea copilului. Ovarele tale produc progesterone, care are, de asemenea, un efect depresiv, iar volumul de sange creste cu pana la 50%.

Un alt inamic al oboselii este anemia. Este nevoie de un exces de fier pentru a forma celulele fatului si daca nu aveti suficient fier, copilul va lua ceea ce are nevoie din corpul dumneavoastra, storcandu-va de toate resurele. Doctorul va va da sa efectuati analize de sange pentru a vedea care este nivelul fierului din organism, iar in cazul in care este nevoie va va recomanda un supliment pe baza de fier.

Lucruri pe care le puteti face pentru a combate oboseala:

-       Faceti miscare

Chiar daca tot ceea ce va doriti este sa stati intinsa pe canapea, faceti plimbari scurte sau macar cateva exercitii de intindere. 20 de minute de miscare, de cateva ori pe saptamana va va inviora.

-       Luati-va vitaminele prenatale

Aceste vitamine vor umple golurile date de lipsa poftei de mancare, deoarece acestea contin iod, prevenind astfel anemia.

-       Dormiti cand puteti

Mergeti la culcare mai devreme, treziti-va mai tarziu si trageti cate un pui de somn cand apucati. Daca lucrati toata ziua, faceti-va timp 15 minute si trageti un pui de somn cu capul pe birou.

 Urinare frecventa

ss5_first_trimester_symptoms

Chiar daca nu se observa inca, uterul dumneavoastra este in crestere – si acest lucru cauzeaza presiune asupra vezicii, care nu se goleste de fapt niciodata. In plus, rinichii sunt suprasolicitati sa elimine reziduurile din organism. Rezultatul: nevoia de a urina frecvent pe tot parcursul zilei si noptii. Incercati sa urinati de fiecare data cand simtiti nevoia, deoarece o retinere de la acest lucru poate provoca o infectie a tractului urinar. Pentru a reduce nevoia de a urina pe timp de noapte, nu mai consumati multe lichide cateva ore inainte de culcare, nu consumati cafeina pet imp de noapte deoarece aceasta este un stimulant al vezicii urinare, mergeti la toaleta inainte sa mergeti la somn.

 Acneea

ss6_first_trimester_symptoms

Aceasta ar putea sa apara din cauza schimbarilor hormonale din organism. Aceasta poate disparea mai tarziu, in timpul sarcinii, dar pentru a ajuta la controlul ei in timpul primului trimestru va recomandam urmatoarele:

-       Nu frecati sau spalati in exces pielea. Folositi un demachiant special, pentru a evita uscarea excesiva.

-       Folositi o crema hidratanta fara ulei. Nu aveti niciun motiv sa adaugati mai mult ulei pe tenul gras.

-       Verificati ca produsele pe care le folositi sa nu contina anumite substante (peroxide de benzoil, acid salicilic, retinol, steroizi) care ar putea produce malformatii congenitale.

 Dispnee

ss7_first_trimester_symptoms

Femeile insarcinate inspira mai adanc in scopul de a aproviziona mai bine cu oxigen tot sangele suplimentar. Cu toata ca inspirati mai mult aer, va veti simti cu sufletul la gura deoarece copilul transfera mai mult dioxid de carbon.

 Dureri de cap

ss8_first_trimester_symptoms

Durerile de cap din primul trimestru sunt cauzate de nivelul scazut de zahar din sange, de cresterea nivelului de hormon si de fluxul redus de sange la creier.  Daca suferiti de dureri de cap, incercati sa utilizati o compresa calda sau rece sau masati-va tamplele.

 Sani umflati

ss10_first_trimester_symptoms

Chiar daca bebelusul este de marimea unei virgule, sanii sunt gata sa-l ingrijeasca. Schimbarile hormonale si marirea canalelor de lapte pot produce un puseu de crestere, de obicei in jurul saptamanii a sasea de sarcina, simtindu-i umflati si mari. Pentru a usura durerea:

-       Cumparati-va sutiene cu mai multe randuri de incheietori pentru a le putea ajusta cu usurinta.

-       Daca durerea va impiedica sa va odihniti noaptea, folositi un sutien moale de bumbac in timpul somnului, pentru a va sprijini sanii.

 Modificari ale libidoului

ss11_first_trimester_symptoms

Cresterea hormonilor si fluxului de sange pot afecta vaginul si clitorisul, facandu-l mai moale si mai sensibil. Pentru unele femei, acest lucru poate insemna un libido mai crescut, cu orgasme mai multe si mai intense, in timp ce pentru altele poate insemna un libido mai scazut. Indiferent de starea de spirit in care va aflati, e normal.

 Schimbari emotionale

ss12_first_trimester_symptoms

Hormonii, lipsa de somn, realizarea sarcinii, toate acestea pot contribui la modificari bruste pe plan emotional. Va puteti simti linistita si retrasa, entuziasmata, ingrijorata, suparata, fericita etc. si totul este perfect in regula. Incercati sa va odihniti cat mai mult pentru a face fata schimbarilor din punct de vedere fizic si emotional.

Categorisit în: Sarcina

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>