Suspectarea unei probleme de fertilitate

octombrie 24, 2013 1:04 pm Publicat de Lasă un comentariu

images

Daca aveti mai putin de 35 de ani si incercati sa ramaneti insarcinata de mai putin de un an (sau mai putin de sase luni daca aveti peste 35 de ani), nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati. Dar daca aveti sub 35 de ani si ati avut contacte sexuale neprotejate frecvente de mai mult de un an (sau cel putin sase luni, daca aveti peste 35 de ani), fara a concepe, exista o sansa mare ca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra sa aveti o afectiune care va scad sansele de a avea un copil.

Cercetatorii estimeaza ca unul din zece cupluri se confrunta cu probleme in conceperea unui copil. Daca sunteti unul dintre ei, acest lucru nu inseamna ca nu veti mai avea copii. Multe cupluri lupta singure pentru a avea un copil, dar altii au nevoie de ajutor specializat.

Care sunt factorii care influenteaza fertilitatea?

Daca oricare dintre urmatoarele activitati se  aplica si in cazul dumneavoastra sau a partenerului dumneavaostra, semnalati acest lucru medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate recomanda o consultatie in loc sa va chinuiti jumatate de an – un an incercand sa concepeti un copil pe cont propriu.

Pentru femei

Daca ati avut sau aveti una dintre bolile:

-          Endometrioza;

-          Fibrom uterin;

-          Sindrom ovarian polichistic;

-          Boala inflamatorie pelvina;

-          Trompe uterine blocate in urma unei infectii sau interventii chirurgicale;

-          Infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau gonoreea;

-          Par excesiv pe corp;

-          Interventii chirurgicale pelvine sau abdominale;

-          Boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, cancerul sau boli tiroidiene.

Sau daca in prezent:

-          Fumati;

-          Sunteti supraponderale sau subponderale.

 

Pentru barbati

Daca ati avut sau aveti una dintre bolile:

-          Infectia cu virusul oreionului dupa pubertate;

-          Boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, cancerul sau boli tiroidiene;

-          Testicule coborate;

-          Tumori testiculare, chisturi, cancer sau varicocel.

Sau daca in prezent:

-          luati steroizi sau antidepresive;

-          fumati tutun sau marijuana;

-          utilizati o cada cu hidromasaj sau sauna regulat;

-          faceti plimbari frecvente cu bicicleta pe distante lungi.

Discutati cu medicul de familie sau cu medicul ginecolog. Discutati liber aceste probleme indiferent de cat de lunga este perioada de cand incercati sa concepeti un copil. In cazul in care medicul dumneavostra nu va poate ajuta sa rezolvati aceasta problema, adresati-va unui specialist in fertilitate.

Deoarece problemele de fertilitate sunt o preocupare comuna, ar trebui sa mergeti la prima consultatie la specialistul in fertilitate impreuna cu partenerul dumneavoastra. Medicul specialist va va pune diferite intrebari legate de menstruatie, daca va confruntati cu dureri semnificative in timpul menstruatiei etc. Veti discuta, de asemenea, si despre viata dumneavoastra sexuala, daca ati avut vreodata orice infectie cu transmitere sexuala, avorturi spontane, cat de des aveti relatii sexuale, daca folositi lubrifianti etc. Unii lubrifianti folositi in timpul actului sexual pot ucide spermatozoizii.  este un lubrifiant intim utilizat in clinicile de fertilitate, fara sa altereze calitatea spermei.

In multe cazuri, exista mai multi factori care cauzeaza probelemele de fertilitate, iar unii sunt mai greu de detectat decat altii, astfel incat nu poate fi dat un diagnostic clar tot timpul.

Exista o serie de teste de fertilitate care pot fi efectuate acasa atat de femei cat si de catre barbati. Un test care determina fertilitatea masculina este Testul FertilCount for Men, un test pentru numararea cantitatii de spermatozoizi. Acest test poate fi efectuat acasa, fara a fi nevoie de ajutorul unui medic.

Femeile pot efectua acasa unele teste, inainte sa se prezinte la un medic. Un test care detecteaza nivelul de FSH din urina (hormone foliculor-stimulant) este testul Fertil Check Female Fertility. Un alt test pentru determinarea perioadei de ovulatie care poate fi efectuat acasa este testul Fertile Focus, care va poate ajuta sa gasiti usor si rapid momentul ovulatiei.

O problema de fertilitate poate fi una dintre cele mai dificile provocari cu care va veti confrunta in viata. Presiunea de a intemeia o familie poate fi enorma, iar gandul de a nu putea avea copii poate fi insuportabil, dar ajutandu-va reciproc veti putea depasi aceasta perioada.

Categorisit în: Varsta si fertilitatea

Acest articol a fost scris de admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>